Een autoverzekering afsluiten via internet of niet?

Home / Blog / Verzekering / Een autoverzekering afsluiten via internet of niet?

We vertellen u ongetwijfeld niets nieuws wanneer we zeggen dat een autoverzekering afsluiten tegenwoordig op tal van uiteenlopende manieren mogelijk is. We maken dan ook een onderscheid tussen het afsluiten van een autoverzekering via internet en het afsluiten van een dergelijke verzekering bij een verzekeraar in de buurt. Beide opties beschikken over diens eigen voor- en nadelen. Het moet evenwel gezegd dat een autoverzekering afsluiten via het internet door de jaren heen aanzienlijk populairder is geworden. Bent u ook benieuwd naar de reden waarom dat het geval is? Op deze pagina komt u alles te weten over het afsluiten van een autoverzekering via het internet!

De voordelen van een autoverzekering online afsluiten

In eerste instantie zijn er aan een autoverzekering afsluiten via het internet heel wat interessante voordelen verbonden. Het hoeft dan ook helemaal niet te verbazen dat steeds meer mensen die van plan zijn om een (nieuwe) autoverzekering af te sluiten de keuze maken om dat online te doen. Bent u ook benieuwd naar wat deze voordelen nu precies allemaal zijn? We hebben ze hieronder alvast even allemaal voor u op een rijtje gezet.

1. Online een autoverzekering afsluiten is erg eenvoudig

Een eerste niet onbelangrijk voordeel dat is verbonden aan een online autoverzekering afsluiten is terug te vinden in het feit dat dit erg eenvoudig mogelijk is. Veel mensen zien een beetje op tegen het zelf moeten afsluiten van een bepaalde autoverzekering, maar dat is tegenwoordig helemaal nergens voor nodig. Vroeger was dat nog wel eens vrij complex, maar vandaag de dag kan dit eigenlijk in een mum van tijd gebeuren. Bent u dus met andere woorden van plan om een (nieuwe) verzekering voor uw auto af te sluiten en wilt u graag de tussenpersoon er tussenuit laten? Dan is een online autoverzekering afsluiten in de praktijk zeker en vast about de moeite meer dan waard! Dit kan overigens doorgaans meteen gebeuren op de website van uw eigen verzekeraar. Zo hoeft u niet perse uit te wijken naar een partij die u eigenlijk niet kent. Ook dat is voor veel mensen erg mooi meegenomen.

2. Online autoverzekeringen zijn doorgaans voordeliger

Een autoverzekering afsluiten online wil in de praktijk doorgaans ook een stuk voordeliger uitpakken dan wanneer u kiest voor het afsluiten van een verzekering bij een verzekeraar bij u in de buurt. Veel mensen vinden dit vreemd, want de polisvoorwaarden zijn op zich vaak dezelfde. Toch is dit helemaal niet vreemd te noemen, integendeel. Het is namelijk zo dat elke fysieke verzekeraar (net als alle fysieke winkels) geconfronteerd worden met zogenaamde overhead kosten. Het betreft hier de kosten voor het inrichten van een kantoor, de huur van het kantoor, etc. Voor online verzekeraars geldt dat niet of in ieder geval veel minder. Bovendien is het ook nog eens zo dat het hele proces van een autoverzekering afsluiten online nagenoeg volledig is gedigitaliseerd. Dat geldt niet voor het aanvragen van een verzekering bij een fysieke verzekeraar in de buurt. Daar gebeurt het merendeel dan ook nog steeds op papier. Ook dit speelt mee in de berekening van de kosten voor uw autoverzekering. Naast een verzekering voor uw auto sluit u ook een brommerverzekering eenvoudig af online.

3. Het is eenvoudig om autoverzekeringen te vergelijken

De eerste bekommernis van veel mensen bij een autoverzekering afsluiten is dat ze dit graag willen kunnen doen tegen zo laag mogelijke kosten. Geldt dat ook voor u? In dat geval zult u er rekening mee moeten houden dat u een vergelijking zult moeten uitvoeren van de verschillende verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. De verschillen voor wat de verzekeringspremie betreft kunnen in de praktijk namelijk wel eens behoorlijk oplopen. Een autoverzekering afsluiten zonder een vergelijking uit te voeren is nooit een goed idee, dat geldt overigens ook voor de WA-verzekering. Veel mensen denken dat deze verzekeringspremie wettelijk is vastgesteld omwille van het verplichte karakter, maar dat is niet juist. Wilt u dus een autoverzekering afsluiten? Vergeet dan zeker niet om eerst even een vergelijking uit te voeren! Alleen zo bent u verzekerd van een echt voordelige prijs!

4. Het is vrij eenvoudig om aanpassingen door te voeren

Een autoverzekering afsluiten is volgens veel mensen iets wat u slechts één keer hoeft te doen. Dat is op zich wel correct, alleen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het de moeite waard kan zijn om uw autoverzekering op regelmatige basis te laten herzien. Neem nu bijvoorbeeld mensen die ervoor kiezen om in eerste instantie een volledige casco verzekering af te sluiten voor hun nieuwe auto. In eerste instantie kan dat interessant zijn, alleen verdwijnt dat interessante aspect naarmate de auto ouder en dus ook minder waard wordt. Stel uzelf daarom regelmatig de vraag of de autoverzekering waarover u beschikt nog altijd wel zo interessant is of ze toch enige aanpassing vereist. Is dit laatste het geval? Dan is dat doorgaans zeer eenvoudig te realiseren wanneer u over een online autoverzekering beschikt. Bij een andere autoverzekering neemt dit net wat meer tijd in beslag.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Er zijn aan een autoverzekering afsluiten via het internet natuurlijk ook enkele nadelen verbonden. Zo is het vaak zo dat de mate aan expertise die u ontvangt uiteraard wat minder uitgebreid is. Dit zorgt ervoor dat mensen toch nog wel een beetje worden afgeschrikt. Andere nadelen waar u rekening mee dient te houden zijn de volgende:

  1. Het is altijd mogelijk dat u een foutje maakt bij het aanvragen van de verzekering;
  2. U bent grotendeels aangewezen op uw eigen kennis;
  3. De procedure is vaak niet meteen helemaal duidelijk;

Ondanks de bovenstaande nadelen geven het merendeel van de mensen tegenwoordig toch duidelijk de voorkeur aan een autoverzekering afsluiten online. Het kan veel sneller gebeuren dan op de traditionele wijze het geval is en bovendien is het ook nog eens zo dat de kosten veelal heel wat gunstiger uitvallen. Het mag dan ook duidelijk zijn, het loont zeker en vast de moeite om even de mogelijkheden voor wat het online afsluiten van een autoverzekering betreft even van naderbij te gaan bekijken!

Bekijk ook