Wetten rond om wapens in Nederland

In Nederland mag je natuurlijk geen wapens in bezit hebben. Er zijn daarom regels gemaakt zodat hierop gehandhaafd kan worden. Zo heb je de wet wapens en munitie. Hier staan veel verschillende dingen in die wel en niet mogen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende wapens, daarom zijn er 4 categorieën gemaakt. Ook kan je in Nederland een wapenvergunning krijgen. Hier zitten ook weer verschillende regels aan verbonden. Hierover ga je meer lezen in de volgende tekst.

De Wet wapens en munitie

Er zijn 4 verschillende categorieën wapens:

  1. Niet vuurwapens die door de overheid zijn verboden behalve voor hunzelf.
  2. Vuurwapens en pepperspray etc. die alleen voor de overheid legaal en een kleine groep specifieke verzamelaars.
  3. Wapens die verboden zijn behalve voor diegene die een vergunning hebben voor deze wapens. Jagers en sportschutters hebben vaak een vergunning voor deze wapens.
  4. Wapens die niet zijn verboden door de overheid, maar waar je niet mee over straat mag lopen.

Bij elke categorie zijn verschillende straffen aan verbonden. Bij de 1 zwaardere straffen dan bij de andere.

Wapenvergunning

Een wapenvergunning krijg je niet zomaar en is ook niet voor iedereen. Een wapenvergunning kan je alleen krijgen voor wapens uit categorie 3. Meestal zijn de mensen die een wapenvergunning krijgen sportschutters, jagers of verzamelaars. Als je een wapenvergunning hebt betekent het niet dat je je aan geen éen regel meer hoeft te houden. Zo moet je bijvoorbeeld een wapenkluis hebben die gecertificeerd is. Ook moet de munitie van het wapen apart zijn opgeborgen. De munitie mag wel in de zelfde kluis, maar in een apart opbergvakje.

Straffen

Aan de Wet wapens en munitie zitten verschillende straffen aan verbonden. Zo heb je straffen voor het hebben van een illegaal mes. Hier kan je gevangenisstraf voor krijgen. Bij het in bezit hebben van een illegaal vuurwapen kan je een langere gevangenisstraf krijgen en een fikse boete. De gevangenisstraf kan op lopen tot 4 jaar. Voor het handelen van wapens kan je wel 8 jaar gevangenisstraf krijgen en een hele dikke geldboete.

Bekijk ook